Skip to main content

KERJAASAMA!
Salam,

Kerjaasama! Ini mungkin tagline paling popular bagi rancangan kartun masa kini. Jika di zaman 80an dulu seingat saya yang paling popular adalah Thunderx3..Thundercats! Ini bermakna banyak juga kartun yang boleh mengajar anak-anak kita (dan juga bapak-bapak) akan erti nilai yang baik seperti sifat kerjasama. Justru, adalah disyorkan para ibu-bapa menonton rancangan kartun seperti Wonderpets, Little Einstein dan sebagainya bersama anak-anak. DI samping boleh menyemai sikap kerjasama, masa berkualiti bersama keluarga juga dapat dimanfaatkan berbanding ibu-ibu sibuk dengan drama Korea, Filipina, Bangla bla bla dan bapa-bapa sibuk dengan bola, bola dan lagi-lagi bola.

Adakah entri ini berkaitan kartun? Sudah tentu bukan. Saya ingin berkongsi aplikasi konsep kerjasama di mahkamah hasil pengalaman menjadi pengunjung setia mahkamah saban hari. Bolehkah ia wujud? Mampukah pihak-pihak yang bertentangan dalam sistem adversarial (bermusuhan) di mahkamah co-exist dalam bekerjasama menegakkan keadilan? Adakah mahkamah realitinya adalah semata-mata medan untuk outwit dan mengalahkan pihak lawan semata-mata at all cost?

Biar saya bermula dengan mengatakan begini; semua pihak di mahkamah adalah kepingan-kepingan jigsaw yang melengkapkan proses perundangan. Komponen-komponen ini memainkan peranan yang berbeza dalam melaksanakan keadilan. Sudah tentu peranan harus berbeza kerana mana mungkin seorang hakim terlalu asyik mengganggu prosiding dan ayik bertanya itu dan ini seperti beliau adalah lead DPP? Begitu juga mana mungkin seorang peguam menjatuhkan hukuman ke atas anak guamnya sendiri tanpa terlebih dahulu berusaha memberikan pembelaan yang terbaik? Seorang DPP juga adalah pendakwa yang bertanggungjawab membentangkan keterangan dan bukannya menokok-tambah keterangan untuk memastikan kemenangan. Bekas boss saya pernah mengatakan bahawa DPP adalah umpama juri pertandingan masakan dan IO keslah sebenarnya adalah tukang masaknya.

Pendek kata, jika semua pihak dalam komponen yang unik dan saling melengkapi ini faham peranan dan tanggungjawab masing-masing; maka kerjasama yang diimpikan itu sebenarnya sudahpun tercapai. Pihak-pihak akan menghormati satu sama lain, memberi ruang secukupnya untuk masing-masing melaksanakan tugas serta tidak akan timbul masalah overlapping antara satu sama lain. Ini bermakna juga tidak ada pihak yang merasakan jawatan mereka lebih mulia dari komponen yang lain. It so happened that setiap komponen berada di posisi yang berbeza sahaja. Apatah lagi dunia perundangan negara ini kecil sahaja dan tidak ada ruang untuk sesiapapun berasa angkuh dengan jawatan atau title yang ada. Bak kata pepatah loyar jalanan; hari ini kita mungkin di atas, esok kita mungkin di bawah dan lusa kita mungkin di dalam kandang saksi atau kandang tertuduh.

Dengan mengamalkan sikap kerjasama ini, kehadiran ke mahkamah akan menjadi satu yang pleasant dan enjoyable. Hakim tidak lagi serabut mengejar kuota KPI seperti mimpi yang tak sudah. DPP tidak tertekan mengendalikan pendakwaan kerana orang atasan menilai kualiti kerja dan bukan kuantiti kemenangan. Peguam juga berkhidmat dengan penuh semangat kerana profesion mereka tidak disalah-anggap sebagai pembela kejahatan sebaliknya dipandang sebagai pelengkap sistem keadilan yang diyakini orang ramai. Ini sekaligus mematahkan anggapan bahawa mahkamah adalah kepunyaan kanggaru, penguasa dan kroni mereka.

Adakah kerjasama juga boleh wujud sesama peguam yang terlibat membela dalam kes yang sama? Umumnya, tidak timbul soal peguam bergaduh sesama sendiri jika mereka faham tugas mereka adalah membela tertuduh setakat keupayaan mereka dan keterangan yang ada. Lazimnya, pertembungan antara peguam akan merugikan kedua-dua pihak kerana berkemungkinan besar pembelaan kedua-duanya akan ditolak mahkamah kerana wujudnya percanggahan yang material. Namun, bukan semua peguam adalah gentleman, maka pertentangan kadang-kadang berlaku juga samada secara berdepan (kowabunga style) ataupun secara halus (beres di depan kita saja) . Apa pun, pada hemat saya, peguam-peguam yang berada di dalam situasi sebegini perlulah cuba bekerjasama dan menjalankan pembelaan yang berbentuk win-win.

Terkadang wujud peguam yang substance nya kurang tetapi gayanya lebih semata-mata hendak menunjukkan kepada anak guam yang mereka membuat kerja. Pada peguam sebegini, berapa banyak soalan yang mereka tanya, berapa kuat suara merekabercakap serta berapa kali mereka membantah atau bergaduh di dalam mahkamah menunjukkan mereka hebat. Adakah begitu yang sebenarnya? Sayang sekali, peguam sebegini hanya merosakkan (atau menjahanamkan) profesion peguam dan mungkin juga peluang anak-guam mereka sendiri.

Saya sendiri pernah mengendalikan kes di mana peguam jenis ini menyoal balas saksi berkurun lamanya, menanyakan soalan yang menggembirakan DPP (furthering in-chief in cross) dan menggelisahkan anak guam yang dapat menyedari bahawa peguam mereka sendiri yang membuka laluan untuk mereka ke penjara atau lebih malang lagi, ke tali gantung. Bukan sahaja mereka enggan bekerjasama, malahan tidak menyedari kerosakan yang mereka buat terhadap kes mereka sendiri. Mungkin mereka ini perlu diberikan terapi yang sesuai seperti terapi kartun Wonderpets agar lebih bekerjasama agar tidak terjerumus ke lembah yang dipanggil stupid proud.

Akhirulkalam, anda bukan hidup sendiri di dunia ini. Di mahkamah juga anda bukan bekerja dan berkhidmat sendirian. Pihak-pihak lain samada kecil atau besar peranan mereka ada menyumbang dalam kapasiti masing-masing, samada anda sedar atau tidak atau buat-buat tidak sedar. No harm done in kerjaasama! Wassalam.

Comments

  1. sebuah artikel yang baik, seharusnya membuka mata peguam-peguam semua untuk saling menghormati tugas masing2. agak sedih bila melihat, apabila peguam kadang2 cuba untuk menipu ketika kerana yang busuk namanya bukan peguam itu sahaja namun keseluruhan PEGUAM yg terlibat dengan profession ini.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MITIGASI KES SEKSYEN 39A(2) AKTA DADAH BERBAHAYA

Dengan izin Yang Arif,
Hujahkan mahkamah yang mulia ini perlu mempertimbangkan beberapa faktor sebelum menjatuhkan satu hukuman yang adil.
1. Pengakuan salah Pengakuan salah ini bukan sahaja menjimatkan masa dan kos mahkamah, juga pihak-pihak lain iaitu pendakwaan dan saksiWalaupun pengakuan ini dibuat di peringkat pembelaan, masih lagi perlu dipertimbangkan kerana ia dibuat "at the earliest opportunity" dan dalam keadaan berat dadah yang bukan "substantial"PP v Ravindran & Ors [1993] 1 MLJ 452. Latar belakang OKT
Semasa ditangkap berusia 34 tahun dan bersekolah sehingga darjah 6 sahajaBelum berkahwin dan merupakan anak ke 3 dari 7 orang adik-beradikSebelum ditangkap bekerja sebagai peniaga pasar dengan upah harian sebanyak RM 30Ibu dan bapa masih hidup dan sudah uzur 3. Fakta kes
Daripada fakta kes yang telah sedia ada di hadapan mahkamah yang mulia ini, OKT telah memberikan kerjasama kepada pihak polis sehingga membawa kepada perjumpaan dadahTerdapat 5 lagi tangka…

VIRAL

Assalam,
Baru sahaja kes yang saya kendalikan iaitu satu kes bunuh telah diputuskan oleh Mahkamah. Keputusannya Mahkamah dapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah. Tewas dalam sesuatu perbicaraan bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Ada kes yang kita yakin boleh menang berakhir dengan kekalahan. Sebaliknya, ada kes yang kita berasa tidak ada peluang, namun akhirnya adalah kejayaan. 

Sebagai manusia biasa, peguam juga boleh beremosi bila tewas. Perasaan ralat, persoalan samada patutkah aku buat dengen lebih baik dan macam-macam lagi menyerbu diri. Apatah lagi jika yang tidak berjaya itu kes yang viral dan expected by majority of netizens to be a sure 99.9% win. Peguam namun mesti professional dan memahami bahawa tugas kita adalah untuk memastikan sistem keadilan tertegak. Jika itu dipasak dalam hati, maka kita tak perlu gundah gulana atau memurungkan diri.
Hakikatnya, kerjaya peguam terutamanya peguam jenayah bukanlah berpaksikan win-loss record. …

ADA APA DENGAN REPRESENTASI

Salam,
Representasi adalah satu perkataan keramat yang selalu diungkapkan dalam arena kepeguaman jenayah. Terkadang, ia umpama satu penawar atau antidot yang teringin sangat didengar oleh telinga sang tertuduh yang saban hari dicengkam jeriji besi. Mereka yang tertekan samada tekanan kehidupan penjara yang serba menyesakkan itu, ataupun tekanan akibat ketidakpastian dalam hidup mereka. Berapa lamakah lagi aku akan hidup, adakah cahaya di hujung terowong ataupun adakah nyawaku akan berakhir di tali gantung.
Representasi sudah menjadi common word dan judicial notice bahkan di kalangan orang awam. Walaupun kadang-kadang sebutannya silap seperti ada yang menyebutnya lepresentasi atau represent atau lebih canggih lagi rap sahaja. Pokok pangkalnya, harapan yang disandarkan pada keajaiban representasi oleh seorang peguam jenayah begitu tinggi, bahkan dianggap boleh menyelamatkan nyawa.
Let's get the record straight. Pertamanya, menulis surat representasi samada memohon pertuduhan lebih ring…