Skip to main content

THE BEAUTIFUL GAME




Salam,

The legendary Pele called football as the beautiful game and I indeed wholeheartedly agree with him. Why it's so beautiful? To begin with, football is a sport that beautifully combines the dual elements of physical as well as the mental aspect of it. It is more or less similar to criminal offence which requires the physical aspect (actus reus) as well the mental element (mens rea) to successfully secure a conviction. To illustrates both elements do exist is the fact that computer games are made to cater for both; like Pro Evolution Soccer (arcade style) and Championship Manager (strategy game or isyak sampai subuh game).

Physical meaning it comprises of a quick feet like Cristiano Ronaldo's, strong tackle like Carlos Puyol's, accurate passes like Steven Gerrard's and certainly a strong finish into the back of the net like Didier Drogba's. Referring to the mental part of the game among others are what we can see in the coach's tactics and also the way a play maker orchestrates the engine room, transforming a defensive threat into a successfull counter attack and also the mind games played between the goalkeeper and the goalpoacher during a spot kick.

A good friend of mine once described football as a stupid game played by 22 half naked men chasing a ball. I can't blame him for having that kind of perception as he may have viewed this beautiful game from the physical aspect only. His intelligence and artistry may not up to the mark to appreciate the beauty beneath the ugly face of Tevez or the black uniform of the match official (aka lefree kayu). Football may not be as brilliant as chess or as artistic as synchronized swimming, but definitely not as not so smart like squash (banging the ball to a wall and you call that a sport? sorry Nicole David).

My 9 year old son who really like the Gunners though I'm a Toon supporter once asked me; "kenapa abah buka tv mesti tengok bola, tengok bola mesti buka tv?" I can't really answer the loaded question apart from shifting the blame to other tv shows by answering; "takkanlah abah nak tengok sinetron ke, Nur Kasih ke Buletin Utama ke, kalau Hagemaru ke Fukuchan ke ok lagi". I guess there is the element of addictiveness surrounding the game. The willingness to tahajjud in the wee hours to watch your favourite team battling it out and waking up everyone when a goal scored is so hard to resist.

In football, the element of drama add up to the excitement and madness. To see Cristiano Ronaldo or Drogba performing superman's dive, the bone crunching tackles and sliding ones too in the rain, the legendary overlapping by Roberto Carlos, the trademark free kicks by Juninho Pernambuchano, the text book headers by Alan Shearer, not forgetting managers like Sir Alex lashing out to the 4th officials or Martin O Neill's leap, to name a few is a sheer pleasure to watch. The drama, hype and joy is upgraded tremendously should you brace yourself to the stadium to see the game live. Whatever you do in the stadium from Mexican wave to maki hamun the referee to booing the opponent and jumping in ecstasy when your team scores; are experience that is worth treasuring.

You can't be regarded as a true fan if you only support football played abroad. Supporting your home team locally is a must albeit the huge gap in class with the international leagues. That's why this coming Saturday, fans of The Red Warriors and also the Deer will throng our Wembley in Bukit Jalil, passionately supporting each team in the Malaysia Cup Final. As shown by TGNA and Tan Sri Annuar Musa that football can also be a tool to unity (much better than the apanama 1Malaysia); it is hoped that the game will be played at the highest level of quality as well as mutual respect. Let's hope that the Deer will be frozen by the Red Warrior's performance come Saturday night and the fairy tale romance story of Kelate in the Malaysia Cup is ended with a convincing win over the Brylcream boys and co. Gomo Kelate Gomo! Wassalam.



Comments

  1. SALAM....

    memang bagus aa tulisan loyar berjurus ni...
    semoga terus menulis untuk semua...

    ReplyDelete
  2. Salam Ajie,

    Terima kasih kembali, memberi saya semangat untuk terus menulis.

    ReplyDelete
  3. salam imam

    hmmm your blog, your writting, your idea, YOUR ENDING!!!! HMMM IKOK DEMO LAAAAA!!!

    ha ha ha i hope the red mario mariono bite the dust ha ha ha. yes i m a sour looser when it come to this beutiful game. nobody say bad things to red devils and hijau kuning!!!! arrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  4. be it football or netball, all bears the artistric value in the eyes of those who truly appreciate it...hanya jauhari yang mengenal manikam

    ReplyDelete
  5. Salam Doremon,

    Thanks but do support red warriors this coming Saturday...and another things I think on Sunday MU will lost to Chelsea.

    ReplyDelete
  6. Salam Shahrin,

    Taking cue from your comment, is it right to infer that you like both football and netball?

    ReplyDelete
  7. salam imam

    well, you thought wrong my bro! MU will survive! whatever the outcome, lets blame it on the ref and the game officials and the goal post and the corner flag etc etc etc ha ha ha long live pokcik fergie!!!

    as long as that stupid liverFOOL and that idiot rafa are down to the drain, i m happy till season end!

    ReplyDelete
  8. Salam Doremon,

    Hard to say Im sorry but Sir Alex was accusing the ref again. Chelsea did an MU last night, played ugly but still won.

    ReplyDelete
  9. salam imam

    yep yep yep i told you so, lets blame the rest of the world ha ha ha! its ok fergie, its just you, sir.

    btw the good news came by as a bunch of FOOL headed by that idiot draw this morning! almost a goner though! ha ha ha ha jingle all my way to work today!!!

    ReplyDelete
  10. Salam Doremon,

    Hmmm in between the two reds, looks like a blue in Chelsea is gaining momentum to be crowned the champion end of the season.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MITIGASI KES SEKSYEN 39A(2) AKTA DADAH BERBAHAYA

Dengan izin Yang Arif,
Hujahkan mahkamah yang mulia ini perlu mempertimbangkan beberapa faktor sebelum menjatuhkan satu hukuman yang adil.
1. Pengakuan salah Pengakuan salah ini bukan sahaja menjimatkan masa dan kos mahkamah, juga pihak-pihak lain iaitu pendakwaan dan saksiWalaupun pengakuan ini dibuat di peringkat pembelaan, masih lagi perlu dipertimbangkan kerana ia dibuat "at the earliest opportunity" dan dalam keadaan berat dadah yang bukan "substantial"PP v Ravindran & Ors [1993] 1 MLJ 452. Latar belakang OKT
Semasa ditangkap berusia 34 tahun dan bersekolah sehingga darjah 6 sahajaBelum berkahwin dan merupakan anak ke 3 dari 7 orang adik-beradikSebelum ditangkap bekerja sebagai peniaga pasar dengan upah harian sebanyak RM 30Ibu dan bapa masih hidup dan sudah uzur 3. Fakta kes
Daripada fakta kes yang telah sedia ada di hadapan mahkamah yang mulia ini, OKT telah memberikan kerjasama kepada pihak polis sehingga membawa kepada perjumpaan dadahTerdapat 5 lagi tangka…

VIRAL

Assalam,
Baru sahaja kes yang saya kendalikan iaitu satu kes bunuh telah diputuskan oleh Mahkamah. Keputusannya Mahkamah dapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah. Tewas dalam sesuatu perbicaraan bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Ada kes yang kita yakin boleh menang berakhir dengan kekalahan. Sebaliknya, ada kes yang kita berasa tidak ada peluang, namun akhirnya adalah kejayaan. 

Sebagai manusia biasa, peguam juga boleh beremosi bila tewas. Perasaan ralat, persoalan samada patutkah aku buat dengen lebih baik dan macam-macam lagi menyerbu diri. Apatah lagi jika yang tidak berjaya itu kes yang viral dan expected by majority of netizens to be a sure 99.9% win. Peguam namun mesti professional dan memahami bahawa tugas kita adalah untuk memastikan sistem keadilan tertegak. Jika itu dipasak dalam hati, maka kita tak perlu gundah gulana atau memurungkan diri.
Hakikatnya, kerjaya peguam terutamanya peguam jenayah bukanlah berpaksikan win-loss record. …

ADA APA DENGAN REPRESENTASI

Salam,
Representasi adalah satu perkataan keramat yang selalu diungkapkan dalam arena kepeguaman jenayah. Terkadang, ia umpama satu penawar atau antidot yang teringin sangat didengar oleh telinga sang tertuduh yang saban hari dicengkam jeriji besi. Mereka yang tertekan samada tekanan kehidupan penjara yang serba menyesakkan itu, ataupun tekanan akibat ketidakpastian dalam hidup mereka. Berapa lamakah lagi aku akan hidup, adakah cahaya di hujung terowong ataupun adakah nyawaku akan berakhir di tali gantung.
Representasi sudah menjadi common word dan judicial notice bahkan di kalangan orang awam. Walaupun kadang-kadang sebutannya silap seperti ada yang menyebutnya lepresentasi atau represent atau lebih canggih lagi rap sahaja. Pokok pangkalnya, harapan yang disandarkan pada keajaiban representasi oleh seorang peguam jenayah begitu tinggi, bahkan dianggap boleh menyelamatkan nyawa.
Let's get the record straight. Pertamanya, menulis surat representasi samada memohon pertuduhan lebih ring…