Skip to main content

MONEY MONEY MONEY




Salam,

Lawyers are always associated with money. I even noticed a lawyer friend wearing a belt with a large money sign ($) buckle. The spot question (soalan spot) that is normally asked to me is questions like; how much do you earn monthly as a lawyer?, is it more than Gani Patail's wages? how much do you charge for let say 39B case and bla bla bla. The perception (and misconception) is the notion that lawyers are money chasers, "mata duitan" and the famous quote from lawyers is "no money no talk".

Sadly but true enough many of the lawyers do indeed behave with greed, arrogance and materialistic in carrying out their duty. All the courtesy, care and consideration towards the needy (sometimes desperados) are thrown into the dustbin. On the other side of the coin, lawyers need money and as professionals, we don't want to be taken for a ride by clients who just merely begging for our service when they need us and leave us in the dark when they are comfortable or out of trouble.

That is why I always maintain that there's a boundary in defending clients. You don't defend them at all cost till your last blood (or sweat). Unscrupulous clients who pay RM500 and expect us to treat them like the royalty is one fine example. Another illustration is "choc fudge" clients who will be AWOL when their fee is due. For me, its simple, if they are absent in court, I will personally ask for warrant of arrest before the dpp ask, much to the astonishment of the judges.

So how do lawyers tone down the bad image of "mata duitan"? (as if non-lawyers work like hell and not expecting money on hari gergaji/bank pecah day). Let me share with you and enlighten you that not all from the bulk of lawyers day to day routine hinges on money alone. Lawyers need and should do "pro bono" cases. No my non lawyer friends, its not some weird thinking technique created by Edward de Bono or a song by Bono of U2. It means doing a job for the good of public without getting any pay.

Its not an easy decision to allocate your precious time (when you can generate more and more money like memerah susu lembu) to something that is not economy friendly. In pro bono cases you even have to fork out your own money on all expenses incurred. Normally it involves public law litigation in cases like illegal assembly and the so called politically motivated offences where charges are being preferred in court towards citizens who just want to exercise their rights enshrined in the federal constitution, but curtailed by archaic provisions in certain laws like Police Act etc.

Some lawyers shy away from doing pro bono cases, its not even in their dictionary or diary (or IPhone/Blackberry). They even cynically say things like "habis tu aku nak cari makan macamana kalau asyik buat kerja free aja". First and foremost, our legal life is not only about "cari makan". In Islam, your job is ibadah. By taking a few pro bono cases, it actually relieves you from the starvation towards money. You do cases purely for the sake of helping the needy, ain't that qualifies it to be part of our amal before we die? (remember we will die someday ok). In return, you build up reputation as an honest practitioner who still has some room in his hectic legal life to contribute to the society. Takkanla nak isi perut kita aja. Gradually, you will command respect from friends and foes (dpp le tu) and believe me you will get more clients due to this goodwill (wayarzuquhu min haithu la yahtasib).

The other way to wash away the dirt of money-crazy syndrome that is clouding your heart is by giving back to the society. Getting involved in programmes and events that give your chance to share your expertise or experience. Of course it should be done free of charge or else its back to square one (now you are making extra income apart form income as a a lawyer). I got the opportunity today when I was involved in an event in UIA (tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat memonteng kelas), whereby we lawyers came and share our experience and give advise and tips for future lawyers. I event managed to share some jurus-jurus rahsia with the students. To see them smile, listening with enthusiasm and asking loads of questions really make me feel proud and worth the effort although I receive not a single cent for a half day session.

What is the most important in life is not money. OK fine I need money to buy my next car, the 5 series. But ultimately, what matters most is when you come back everyday feeling exhausted, you still manage to get a good night sleep with your mind still proud of what you've achieved today in terms of helping others. And the next day, you wake up feeling refreshed and still burning with desire to embark yet again in another journey of ibadah through your job as a lawyer. If many of us lawyers share my sentiment, surely the society will learn to like our profession more (not just ibu mertuaku-ala Kassim). Wassalam.

Comments

  1. my dearest imam

    i always creat an excuse for myself to do pro bono case. esp criminal case. the excuse is as simple as "o i m not good enuf to handle this case" or "aku bukan tau pun nak buat camana" he he he

    errr are those good onuf to be considered as excuse! the truth is that aku malas nak buat research sebenarnya!

    tapi imam, kalau takat walk in client mai and tanya some legal issues (most of the time it involves contracts) usually I do give them advice FOC. buleh la kot no dari takdak langsung he he he

    ReplyDelete
  2. Salam my friend doremon,

    Hmm your excuse might be valid as you dont want injustice towards the prospective clients getting wrong advice from you, but hey I know you and should you venture into this criminal world, Im more than positive that you can be a loyarberjurus.

    ReplyDelete
  3. I'll take it as a compliment! thanks.

    ReplyDelete
  4. Saudara doremon,

    I only praise where its due, the rest i leave it to Raihan nasyid group (their song puji-pujian).

    ReplyDelete
  5. Salam,

    Money can buy something but not anything,
    however aku kena cari duit dulu baru buat kerja amal, ialah kau dah kaya pakai honda civic duk rumah bungalow, lepas tu nak beli BMW 5 series, boleh la ckp mcm tu, kem slm kat azizul.. jgn marah ha..
    loyar hensem lagi kacak kajang

    ReplyDelete
  6. Salam saudara loyar hensem kajang,

    Amal dan pencarian kekayaan boleh diselarikan. Bahkan mencari kekayaan untuk membantu sesama ummat Islam juga dituntut. Saya selalu berpegang dengan prinsip bahawa seboleh-bolehnya kerak kita hendaklah lebih kecil dari periuknya..atau dengan kata lain, jika mampu beli 5 series, berpadalah dengan Honda Civic.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MITIGASI KES SEKSYEN 39A(2) AKTA DADAH BERBAHAYA

Dengan izin Yang Arif,
Hujahkan mahkamah yang mulia ini perlu mempertimbangkan beberapa faktor sebelum menjatuhkan satu hukuman yang adil.
1. Pengakuan salah Pengakuan salah ini bukan sahaja menjimatkan masa dan kos mahkamah, juga pihak-pihak lain iaitu pendakwaan dan saksiWalaupun pengakuan ini dibuat di peringkat pembelaan, masih lagi perlu dipertimbangkan kerana ia dibuat "at the earliest opportunity" dan dalam keadaan berat dadah yang bukan "substantial"PP v Ravindran & Ors [1993] 1 MLJ 452. Latar belakang OKT
Semasa ditangkap berusia 34 tahun dan bersekolah sehingga darjah 6 sahajaBelum berkahwin dan merupakan anak ke 3 dari 7 orang adik-beradikSebelum ditangkap bekerja sebagai peniaga pasar dengan upah harian sebanyak RM 30Ibu dan bapa masih hidup dan sudah uzur 3. Fakta kes
Daripada fakta kes yang telah sedia ada di hadapan mahkamah yang mulia ini, OKT telah memberikan kerjasama kepada pihak polis sehingga membawa kepada perjumpaan dadahTerdapat 5 lagi tangka…

VIRAL

Assalam,
Baru sahaja kes yang saya kendalikan iaitu satu kes bunuh telah diputuskan oleh Mahkamah. Keputusannya Mahkamah dapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah. Tewas dalam sesuatu perbicaraan bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Ada kes yang kita yakin boleh menang berakhir dengan kekalahan. Sebaliknya, ada kes yang kita berasa tidak ada peluang, namun akhirnya adalah kejayaan. 

Sebagai manusia biasa, peguam juga boleh beremosi bila tewas. Perasaan ralat, persoalan samada patutkah aku buat dengen lebih baik dan macam-macam lagi menyerbu diri. Apatah lagi jika yang tidak berjaya itu kes yang viral dan expected by majority of netizens to be a sure 99.9% win. Peguam namun mesti professional dan memahami bahawa tugas kita adalah untuk memastikan sistem keadilan tertegak. Jika itu dipasak dalam hati, maka kita tak perlu gundah gulana atau memurungkan diri.
Hakikatnya, kerjaya peguam terutamanya peguam jenayah bukanlah berpaksikan win-loss record. …

ADA APA DENGAN REPRESENTASI

Salam,
Representasi adalah satu perkataan keramat yang selalu diungkapkan dalam arena kepeguaman jenayah. Terkadang, ia umpama satu penawar atau antidot yang teringin sangat didengar oleh telinga sang tertuduh yang saban hari dicengkam jeriji besi. Mereka yang tertekan samada tekanan kehidupan penjara yang serba menyesakkan itu, ataupun tekanan akibat ketidakpastian dalam hidup mereka. Berapa lamakah lagi aku akan hidup, adakah cahaya di hujung terowong ataupun adakah nyawaku akan berakhir di tali gantung.
Representasi sudah menjadi common word dan judicial notice bahkan di kalangan orang awam. Walaupun kadang-kadang sebutannya silap seperti ada yang menyebutnya lepresentasi atau represent atau lebih canggih lagi rap sahaja. Pokok pangkalnya, harapan yang disandarkan pada keajaiban representasi oleh seorang peguam jenayah begitu tinggi, bahkan dianggap boleh menyelamatkan nyawa.
Let's get the record straight. Pertamanya, menulis surat representasi samada memohon pertuduhan lebih ring…