Skip to main content

MU v MALAYSIAN XI ; LESSONS TO BE LEARNED



Salam,

I have a confession to make; I dont like MU. I even joined anti-MU fan club. Although I admit that I do admire some of MU players individually like Giggs, Cantona, Evra and mmm... thats about it. That's why the lure and hype of MU coming to our country to play against Rajagopal's team does not convinced me to go to Bkt Jalil though some friends did invite me to join them.

And when Orga, a diehard gunner fan smsed me and informed that astro (owned by pakcik ananda who denied buying my NUFC) was showing the game live; I didnt even bother to rush to the tv. Combined with my prediction that MU will at least thump our boys 5-0 with my anti MU sentiment, so at last I finally reached in front of my tv on the 30 th minute. By then it was already 2-0. But, I stayed and watched the game until the last minute of the coverage (not the last minute of the game). And I found a few lessons to be learned that can be applied in our life.



1) Size does matter but its the size of your heart that matters most. Majority of our players are even shorter than Wayne Rooney let alone to compare with Van Der Sar, Ferdinand and co. But they battled it out with their hearts out, chasing every ball and use less long ball tactics. In our life we might be handicapped or lacking in something but if we decide to give our best shot, we might achieve something rather than nothing.

2) Fear not your opponent but fear the most if you are not prepared. Rajagopal definitely has been doing some extensive homework and prepared his tactics well. He didnt try to park the bus in front of the goal buat boldly directed his boys to control possession, use short passess and allow them to express themselves. Thats why we got a Thierry Henry strike from Amri Yahyah. Thats why I believe in life there's no such thing as someone born as a winner. However intelligent you are, still without proper preparation, you might turn out to be a loser.




3) Nobody is immune or immortal, everyone has his own weakness. Its upon us to exploit our strength and take advantage of opponent's weakness. MU certainly stuggled in the scorching heat and humidity and Malaysia used some quick paced players for the good. After all when you're are at home you are at least expected not to be defensive. In our daily life, explore our strength and use it for the good. On the other hand, identify opponent's weaknesses and use it to crush them (kejam betul).

4) You may be weak but if you are compose enough you'll survive. One thing very clear from the game; the Malaysian team most of the time was very composed and confident with their game and wasn't ruffled by the megastars. By doing this, youre shifting the burden and pressure to your opponent to overcome your though they initially may have the upperhand. So, aplly it in your life. Don't simply crack under pressure. Presure is good if you can manage it as it gives you the urge to strive more.

Well, we can learn a thing or two even from a football match. Im glad that finally I did post something strictly non legal at all. Wassalam.

Comments

  1. adakah ini petanda awal bagi nasib MU season 09/10 ini setelah kehilangan ronaldo & tevez? bagi saya YA dan saya ammmmat sukakannya...hahahahah. MU hatter

    ReplyDelete
  2. Anonymous 1:54 pm; walaupun itulah harapan semua non fan MU tapi pada firasat saya MU masih akan menjadi calon favourite untuk mengekalkan liga musim depan, pahit tapi mungkin benar.

    ReplyDelete
  3. salam tuan umah!

    amboiiiihhh salah hari kawe maghi ni... baru pijok masuk, kena jurus2 maut kutuk team kawe ni, demo jange lupo kawe dari pergurue mana. ni aura tahap dewa tibul dah ni... hushhhh

    besa la imam anti mu mesti menyalak bukit punya pada pra musim. tiap2 taun lagu tu, to make it even better MU always a slow starter, lagi la kuat menyalak kata itu ini, but at the end of the day, look who has the last lough!!! well my fellow MU hater, hear this, MU will be a tough title contender... you just wait n see...

    ReplyDelete
  4. Salam saudara doremon ahlilkitab,

    Terima kasih sudi menjenguk rumah hamba yang tak seberapa ini. Cerita mengenai MU ni sebagai pembuka bicara sahaja, mesejnya kat hujung2 tu. Rajin2lah menjenguk dan memberikan komen2 yang penuh berjurus. Kalau jadi salah seorang pengikut berjurus lebih baik lagi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MITIGASI KES SEKSYEN 39A(2) AKTA DADAH BERBAHAYA

Dengan izin Yang Arif,
Hujahkan mahkamah yang mulia ini perlu mempertimbangkan beberapa faktor sebelum menjatuhkan satu hukuman yang adil.
1. Pengakuan salah Pengakuan salah ini bukan sahaja menjimatkan masa dan kos mahkamah, juga pihak-pihak lain iaitu pendakwaan dan saksiWalaupun pengakuan ini dibuat di peringkat pembelaan, masih lagi perlu dipertimbangkan kerana ia dibuat "at the earliest opportunity" dan dalam keadaan berat dadah yang bukan "substantial"PP v Ravindran & Ors [1993] 1 MLJ 452. Latar belakang OKT
Semasa ditangkap berusia 34 tahun dan bersekolah sehingga darjah 6 sahajaBelum berkahwin dan merupakan anak ke 3 dari 7 orang adik-beradikSebelum ditangkap bekerja sebagai peniaga pasar dengan upah harian sebanyak RM 30Ibu dan bapa masih hidup dan sudah uzur 3. Fakta kes
Daripada fakta kes yang telah sedia ada di hadapan mahkamah yang mulia ini, OKT telah memberikan kerjasama kepada pihak polis sehingga membawa kepada perjumpaan dadahTerdapat 5 lagi tangka…

VIRAL

Assalam,
Baru sahaja kes yang saya kendalikan iaitu satu kes bunuh telah diputuskan oleh Mahkamah. Keputusannya Mahkamah dapati pihak pendakwaan telah berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah. Tewas dalam sesuatu perbicaraan bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Ada kes yang kita yakin boleh menang berakhir dengan kekalahan. Sebaliknya, ada kes yang kita berasa tidak ada peluang, namun akhirnya adalah kejayaan. 

Sebagai manusia biasa, peguam juga boleh beremosi bila tewas. Perasaan ralat, persoalan samada patutkah aku buat dengen lebih baik dan macam-macam lagi menyerbu diri. Apatah lagi jika yang tidak berjaya itu kes yang viral dan expected by majority of netizens to be a sure 99.9% win. Peguam namun mesti professional dan memahami bahawa tugas kita adalah untuk memastikan sistem keadilan tertegak. Jika itu dipasak dalam hati, maka kita tak perlu gundah gulana atau memurungkan diri.
Hakikatnya, kerjaya peguam terutamanya peguam jenayah bukanlah berpaksikan win-loss record. …

ADA APA DENGAN REPRESENTASI

Salam,
Representasi adalah satu perkataan keramat yang selalu diungkapkan dalam arena kepeguaman jenayah. Terkadang, ia umpama satu penawar atau antidot yang teringin sangat didengar oleh telinga sang tertuduh yang saban hari dicengkam jeriji besi. Mereka yang tertekan samada tekanan kehidupan penjara yang serba menyesakkan itu, ataupun tekanan akibat ketidakpastian dalam hidup mereka. Berapa lamakah lagi aku akan hidup, adakah cahaya di hujung terowong ataupun adakah nyawaku akan berakhir di tali gantung.
Representasi sudah menjadi common word dan judicial notice bahkan di kalangan orang awam. Walaupun kadang-kadang sebutannya silap seperti ada yang menyebutnya lepresentasi atau represent atau lebih canggih lagi rap sahaja. Pokok pangkalnya, harapan yang disandarkan pada keajaiban representasi oleh seorang peguam jenayah begitu tinggi, bahkan dianggap boleh menyelamatkan nyawa.
Let's get the record straight. Pertamanya, menulis surat representasi samada memohon pertuduhan lebih ring…